onsdag 20. januar 2016

Den fjerde statsmakten

Hva innebærer det at mediene kalles ”den fjerde statsmakt”?


Det betyr at de har like mye makt som staten, regjeringen og domstolene (de tre andre statsmaktene) i samfunnet, bare at de bruker makten på en annen måte. De bruker den til å passe på at alle får sagt det de vil si både i debatter og andre saker, i tillegg til å passe på de tre andre statsmaktene som vaktbikkjer. Siden de ikke har noen som passer på dem så passer de på seg selv i tillegg med egne regler de har lagd.

Finn 3-4 nyhetssaker der mediene fungerer som "vaktbikkje". Det vil si enten:
- som et talerør for "den lille mot den store"
- som en vokter mot maktmisbruk fra makthaverne
- som en vokter av at alle skal få slippe til i debatten



Her ser du et eksempel der mediene fungerer som et talerør. Som du ser viser denne saken en enkel person mot en stor makt.

Her ser du et eksempel der mediene vokter mot maktmisbruk fra makthaverne som i dette tilfelle er da kommunen. En kommuneansatt misbrukte makten sin i form av korrupsjon.














Her er det et eksempel på at alle får slippe til i debatten. Som du ser har Lea på 13 år skrevet dette innlegget og får være med i debatten på den måten.

onsdag 13. januar 2016

Hva er makt?

Vi ser på 3 ulike definisjoner for makt;

Fysisk makt kan defineres som evnen til å nå sine mål mot andres vilje og interesser. Desto mer man oppnår av sine egne mål på tvers av andres vilje og interesser, desto mer makt har man. Det er altså snakk om å utøve tvang og begrense andres viljer og interesser. Man utfører altså ikke makt dersom de andre har samme mål, viljer, og interesser.

Materiell makt er evnen til å innordne andre under sin vilje, uansett på hvilket grunnlag dette skjer. Man trenger altså ikke å bruke tvang, man kan også overtale og/eller benytte belønning. I denne definisjonen handler det altså mest om resultatet (få andre til å innordne seg), mens fysisk makt handler mest om bruken av tvang.

Symbolsk makt handler om muligheten til å påvirke i mellommenneskelige relasjoner, både på individ- og samfunnsnivå. Denne definisjonen omhandler altså påvirkning. Her har man mulighet for å påvirke andres mål, viljer og interesser. Man trenger altså ikke å innordne andre sin vilje. Å identifisere "maktutøveren" kan også være vanskelig i denne definisjonen. Hva eller hvem påvirker oss til å ha et bestemt mål, vilje eller interesse?
De forskjellige makttypene har forskjellige maktutøvere, for eksempel:
  • Foreldre -> Alle 3 (fysisk, materiell, symbolsk)
  • Narkotika -> Fysisk makt
  • Politiet -> Fysisk makt
  • Erna Solberg -> Materiell makt
  • Kongen -> Materiell makt
  • Firma -> Symbolsk makt
  • Bloggere -> Symbolsk makt
Foreldre, narkotika og politiet utøver fysisk makt fordi alle disse har makt som kan tvinge oss til noe. Det er politiet og foreldrene vårs som bestemmer over oss, uansett om vi vil eller ikke, og narkotika kan gjøre deg ufrivillig avhengig av det.
Både Erna Solberg, kongen og foreldre har materiell makt fordi de har evnen til å bestikke og/eller overtale oss. Erna Solberg vil jo overtale folk til å stemme på partiet hennes, foreldre kan gi oss belønning i form av penger eller materielle ting hvis vi utfører oppgaver for dem, og kongen er en troverdig person som vi hører på.
Både bloggere og firma selger produkter de vil vi skal kjøpe, så deres type overbevisning er jo å selge produktet deres. Ellers kan vi også bli påvirket av status og følelser, noe som gir dem makt over oss. 
_________________________________________________________________________________

Hva er skjønnhetsideal?
Skjønnhetsideal er tankene om hva som er vakkert eller fint. Disse idealene forandrer seg hele tiden, og kommer og går som trender. Baksiden med skjønnhetsideal og grunnen til at mange er imot det er at det får folk til å føle seg mindre verdt og "styggere".
 
Hva er bruk- og kastmentalitet?
Bruk- og kastmentalitet går ut på at vi hele tiden kjøper oss nye ting, selv om vi ikke har brukt for det. F eks hvis du har en iPhone 6, men iPhone 6s kommer ut, vil du heller ha den nyeste, selv om din iPhone 6 fungerer akkurat som den skal.

Hva er fremmedfrykt?
Fremmedfrykt er å være redd noe som er nytt for deg. I dag så er det for eksempel mange nordmenn som har fremmedfrykt med tanke på alle innvandrerne som nå kommer til Norge. Det er uvant å få en så ny og fremmed kultur inn i livene vårs.

Skriv en fortelling om en person som møter flere situasjoner der denne blir påvirket i forhold til en eller flere av disse ideologiene i samfunnet: Skjønnhetsideal, bruk- og kastmentalitet og fremmedfrykt
Sara våkner, litt tidligere enn vanlig. I dag er nemlig dagen. Huset hun har tilbragt hele barndommen i , skal forlates til fordel for et nytt, og det på en helt ny og ukjent plass. Hvordan blir det å begynne på en ny skole? Hun er nervøs, men hun kjenner hun gleder seg litt også. Når de kommer seg til det nye huset, ser hun noen jenter som står og fniser av henne. Hun hører også en av dem le og se rart på skoene hennes. På den gamle skolen likte alle skoene hennes, det var til og med noen som kjøpte like på grunn av at Sara hadde sånne. Hun liker seg allerede ikke her, hun vil bare hjem. Dagen etter, starter hun på den nye skolen. Ute i skolegården stiller hun seg inntil veggen, og tar opp mobilen. Det er de samme jentene som kommer mot henne. Får hun endelig noen venner? De nærmer seg, og før Sara i det minste får sagt hei så spør de henne: "Er det en iPhone 4?". "Ja", svarer Sara imens hun ser ned i bakken. "Åja, vi har alle iPhone 6s Plus, vi", sier hun andre og fniser.

mandag 11. januar 2016

Reklameplakat

I dag startet vi på en ny oppgave som går ut på at vi skal lage en reklameplakat for en humanitær organisasjon. Plakaten skal bygge på én av de 12 dramatiseringsmetodene. Plakaten skal være fotobasert, og inneholde et bilde vi må ha tatt selv. I tillegg skal plakaten ha et "slagord" som organisasjonen ikke før har brukt.

Mitt foreløpige valg faller på organisasjonen Regnskogfondet. Regnskogfondet jobber med å bevare regnskogen, og stoppe plant annet tømmerhogst og palmeoljeproduksjon.


mandag 4. januar 2016

Reklame: De 12 dramatiseringsmåtene

1. Produktet i hovedrollen
2. Produktet i bruk
3. Problemet produktet skal løse
4. Problem og løsning
5. Resultatet
6. Sammenligning
7. Opprinnelse eller råvarer
8. Testimonium
9. Den aksepterte overdrivelse
10. Den informative vinklingen
11. Analogi
12. Aktualitet